2015. január 9., péntek

Ültetési rend

Valahogy özönlenek a gondolatok a fejemben az esküvő kiállítások idején. Egyszerre jut eszembe a sok menyasszonyom és a saját esküvőm, hogy mennyire ideges voltam és mennyire másztam a férjem agyára minden nap a sok hülye kérdéssel, amire Ő abszolút nem volt felkészülve.



Ilyen volt az ültetési rend is. Mivel az esküvőszervezők általában ebbe nem szólnak bele, értetlenül álltam az előtt, hogy kit hova és miért. Eszembe jutott az össze amerikai film, amikor veszekszik az egész család, hogy ki hova akar ülni és ki mellé pedig nem, mert rühellik egymást.

Nekem szerencsém volt. Az kapásból nem is fogadta el a meghívást, aki valakit utált a családban...

* Utólag is köszönet nekik, mert így tudom, hogy kik az igazi családom és barátaim és ezzel a jókívánsággal küldök nekik egy kalap lósz*rt!*

Erről bővebben a Vendéglista-feketeleves bejegyzésemben olvashatsz.

Szóval, ugorjunk az ültetésre. Ott voltam sokkban, hogy akkor kell egy nagy papír, mint gyerekszületésnél a forró víz - amit csak sejtem, hogy mire használnak - és kétségbeesetten fordultam a szülőkhöz, mire Ők egy legyintéssel elintézték az egészet egy ötlettel.


















De az az ötlet milyen nagyszerű volt....

Előzmény:
Fésű alakos asztalterítés volt, tehát nem körasztal, ahol adott a létszám. Ez működik minden egyéb táblaasztalos megoldással, U alak, stb.

Íme az ötlet:
Főasztalon kívül mindenki oda ül, ahová akar. Mivel nincs létszám megszabva, így gyakorlatilag úgyis mindenki oda ül le, ahová az ismerősök. A rokonok úgyis a közeledbe próbálnak férkőzni és tudják is ezt a hagyományt.

Én azért biztosra mentem és csináltam egy főasztal ültetést, sorrendben követhető a tematika ( hosszú asztalra bármelyik oldalról nézve ):

- Feleség Tanú ( hagyományok szerint testvér )
- Feleség nagyszülők
- Feleség Örömszülők
- Feleség
- Férj
- Férj Örömszülei
- Férj nagyszülei
- Férj testvére/tanúja

Hogy lesz ebből max 12 fős főasztal?
Úgy, hogy tanúnak a tesókat kéred fel mindkét családból. Ha nincs tesó, viszont a tanúnak családja van, akkor őket ne a fő asztalhoz ültesd. Nem lenne szép szétválasztani őket.

A többi közeli családtagnak illik a fő asztalnál ülnie. Egyébként ez kb. 2 órára érvényes, amíg mindenki eszik, onnantól kezdve meg Ti sem ültök a fő asztalnál, nemhogy a többiek.
Mindenki megy máshová beszélgetni, ide ülök, oda ülök a haverhoz, barátnőhöz, rég nem látott rokonhoz.

Amit hülyeségnek tartok:
A férj és feleség családját az ellentétes oldalra ültetni. Én el se engedtem anyukámat magam mellől :D És a nagyszülők is inkább cseverésznek a családi titkokról egymás között. Bőven lesz még idő az ismerkedésre, de mindenki maga válogatja szokásait. Ez csak támpont.

Valójában nem jó megőrülni az ültetési renddel 2 órás evés miatt.

Mi a helyzet körasztal esetén?
Valójában tisztában vagy vele, hogy milyen társaságot hívsz meg az esküvőre és ebből következtethetsz arra, hogy vajon ki hova ülne le. Ritka az az eset, hogy 8-10 fős társaság egy helyre ülne.

Én ezt se erőltetném, de ha mindenképp ülésrenddel akarsz bajlódni, akkor íme egy félmegoldás, amivel az ültetőkártyákat is megspórolod:

Asztalültetés - amikor csak azt sorolod fel, hogy egy asztalnál kik ülnek, de azt nem szabod meg, hogy pontosan ki melyik széken.

 


Szerintem jobb a szabad választás joga, mint az erőltetett színházrend és nem utolsó sorban Neked is könnyebbség.

Asztalok elrendezése:
Na ezen nem kell aggódnod! Kb. az utolsó pillanatban fog véglegesedni és ez abszolút megszokott. Nehogy elkezdj agyalni azon, hogy melyik asztal melyik négyzetméteren fog állni.

Ehhez egy sokkal profibb csapatra bízhatod magad: a vendéglátósok helyismeretére.
Gyakorlatilag egy ujjgyakorlat nekik megoldani egy ilyen feladatot.

Amit tudniuk kell a vendéglátósnak ilyenkor:
- főasztal létszám ( Veletek együtt és ezt ki kell hangsúlyozni )
- vendéglétszám
- tábla asztal vagy körasztal kell
- etetőszék kell e? gyerekek száma 3 éves kor alatt?

Sátras esküvőtök lesz és Ti rendezitek az asztalokat?
Ez esetben valószínűleg a hagyományos lagzit választottátok és U alakban ültök - többnyire. Dettó ugyan az, mindenki oda ül, ahová akar. Főasztalt érdemes ültetési rendbe foglalni.

Körasztal esetén pedig akkor 2 nappal előtte rendezkedjetek terítés nélkül. Ha nem akartok ennyi időre bérelni, akkor egy jó matekos kell, aki tökéletesen számol négyzetmétert és látja, hogy mennyi hely kell egy asztalhoz, hogyan lehet berendezni.
 

FONTOS:
A felszolgálók az asztalok között rohangálnak forró leveses tálakkal. Fontos, hogy legyen elég hely és ne öntsék senki nyakába az ételt. Erre figyeljetek!
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérdésed van? Írj bátran!